top of page

‘Al wandelend praten we niet over de diabetes; we delen

wel wat we in onze ‘rugzak’ hebben … en we luisteren

naar elkaar.’

 

Deelnemer Elst

Elke deelnemer doorloopt een aantal stappen om vorderingen te maken.

Die stappen beginnen met het besef dat je nu wilt veranderen (urgentie). En met inspiratie: het gevoel dat je kúnt veranderen. Daartoe verwerf je kennis en vaardigheden. Met behulp van activiteiten en bijeenkomsten rond voeding, bewegen, ontspannen, medicatie en/of weerstanden.

 

Samen met de Leefkrachtcoach stel je een individueel veranderplan op, waarmee je verwoordt wat je de komende drie maanden wilt veranderen.

Tot de stappen behoren ook het krijgen van vaardigheden via (groeps-)activiteiten. De deelnemers bepalen die zelf: kookwork-shops, excursies naar de supermarkt, wandelen en/of relaxvormen. Alles is mogelijk. Tijdens deze ontdekkingstocht naar meer sturing en energie heb je tussen-door coachingsessies met de Leefkracht-coach. Je stelt regelmatig je doelen bij.

Dit alles lijkt makkelijk. In de praktijk blijkt het voor de meeste mensen heel moeilijk te zijn om gedragverandering blijvend eigen te maken. De deelnemers geven bij aanvang aan dat ze kennis en vaardigheden missen en geen goede voorbeelden in hun directe leefomgeving zien. En ze missen ook vaak het plezier in het inoefenen van nieuwe patronen.

Verandering begint van binnenuit, met een beslissend keerpunt. En Herstelcirkel helpt hierbij door met gelijkgestemden samen op te trekken: dat stimuleert, activeert, bevestigt en herhaalt nieuw gedrag.

Na enige tijd beloon je jezelf met meer energie en geluk, en vaak ook met de afbouw van medicatie. 

Wanneer is het een succes?                                                                                        Terug

bottom of page