top of page

 

'Verbijsterend dat er miljarden worden geïnvesteerd in pillen die maar marginaal werken en dat terwijl diabetes met voeding en beweging

volledig aan te pakken is.'


Hanno Pijl, internist,

lid Gezondheidsraad

Diabetes Mellitus 2 (DM2) ontstaat veelal door een te hoge concentratie glucose in het bloed. Een ongezonde leefstijl is vaak de oorzaak. Glucose is een vorm van suiker. We eten het bijvoorbeeld als kristalsuiker, maar ook als koolhydraten (bijvoorbeeld in brood, pasta, aardappelen en rijst) die ons lichaam omzet naar glucose. Jarenlang ongezond eten, onvoldoende beweging en stress drijven de suikerspiegel omhoog.

Om de stijgende suikerspiegel onder controle te houden, produceert de alvleesklier in een gezond lichaam meer insuline. Dit hormoon zorgt voor de opname van glucose in de spier- en levercellen. Glucose is een belangrijke energiebron.

 

Als echter de spier- en levercellen langere tijd teveel suikers te verwerken krijgen, worden ze ongevoelig voor de insuline. Ze nemen geen glucose meer op omdat ze het eenvoudigweg niet meer aan kunnen. De alvleesklier merkt dat de insuline onvoldoende werkt en produceert als reactie nóg meer insuline. Uiteindelijk raakt de alvleesklier overbelast en neemt de eigen insulineproductie af. 

Negatieve vicieuze cirkel
Als de opname van glucose in de spier- en levercellen afneemt, slaat het lichaam het ontstane glucoseoverschot op als vet. En er gebeurt meer: het lichaam ziet de hoge suikerspiegel in het bloed en het lage suikerniveau in de cellen als een te lage suikerspiegel. De persoon in kwestie heeft hierdoor weinig energie, het hongergevoel neemt toe en gaat vervolgens meer eten. Zo ontstaat een negatieve vicieuze cirkel.

Diabetes kan na verloop van tijd op vele plaatsen in het lichaam schade veroorzaken, waardoor de levensverwachting en de levenskwaliteit afnemen. DM2 gaat in veel gevallen samen met hoge bloeddruk en geeft schade aan bloedvaten en zenuwen. Dit kan leiden tot een hartinfarct, beroerte, nierfalen en zenuw- en bloedvatschade aan de voeten waardoor soms een amputatie noodzakelijk is. Ook het netvlies van het oog kan ernstige schade lijden.

 

Is diabetes type2 te keren?                                                                                    

bottom of page