'Uiteindelijk is verbinding het belangrijkste medicijn.’

Deelnemer

Herstelcirkel is een goed hulpmiddel om diabetes type 2 te keren. Maakt de coöperatieve aanpak ook het verschil voor mensen met chronische angst- en depressieklachten? Daarom startte in september 2019 de proef Herstelcirkel Psychische Kracht. De deelnemers bepaalden mede de vorm en haalbaarheid van de opzet. 

 

Een grote groep mensen met chronische psychische klachten heeft jarenlang hulp gezocht en voelt zich ‘uitbehandeld’. Het effect van medicatie is beperkt, omdat pillen veelal geen oplossing is. Een pil brengt mensen vaak verder weg van zelfvertrouwen en herstel. 

 

Een mens met psychische klachten heeft geen 'defect', maar is hij/zij een persoon die sturing, verbondenheid en een zinvol leven zoekt. De oorzaken van chronische angsten en depressieve gevoelens hangen vaak samen met de persoonlijke, sociale en/of spirituele (dis)balans. 

 

Stichting Herstelcirkel en zorggroep Stielo willen samen met zorgverzekeraar Menzis, Radboudumc en de gemeente Nijmegen onderzoeken of een coöperatieve aanpak bijdraagt aan meer sturing, energie en verbinding. 

De groep bestaat uit 10-12 deelnemers. Inmiddels is de groep actief. Er zijn bijeenkomsten om elkaar beter te leren kennen, over het belang van voeding, beweging en ontspanning. Er vond een boswandeling plaats. De deelnemers organiseren zelf ook activiteiten als koffieochtenden, wandelen, samen eten en mindfullnes.

Het doel is dat Herstelcirkel Psychische Kracht stimuleert tot beter contact maken: met jezelf, een gezonde leefstijl, de ander, de leefomgeving en een zinvol leven.