top of page
Hoe keer ik met Herstelcirkel in de wijk diabetes type2?

De eerste stap naar een gezonde bloedsuikerbalans is kiezen voor voeding die de insuline-overproductie stopt. Daarnaast leidt meer bewegen tot een betere verbranding van de glucose in je bloed. Aanvullend zorgt ontspannen voor een daling van cortisol; dit stresshormoon verhoogt het glucoseniveau in je bloed.

Uit de vicieuze cirkel

Met beter voeden, bewegen, aandachtig ontspannen en goed slapen doorbreek je de vicieuze cirkel van insuline-ongevoeligheid, vermoeidheid en overgewicht.


Wat betreft voeding is de oplossing niet minder eten, maar ánders eten: onbewerkt, gevarieerd en matig. Voeding met minder koolhydraten en meer onbewerkte vetten.
Kort gezegd gaat het om het eten van meer onbewerkte ingrediënten (minder snel trekgevoel tussendoor) en het beperken van snel opneembare koolhydraten: suikers, meel en zetmeel. Onbewerkte voeding is ook belangrijk, omdat het relatief veel vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat.

Lange tijd kregen DM2-patiënten het advies om vooral mager en vetarm te eten. Daarmee steeg de inname van koolhydraten, en die werken juist eetlustbevorderend. Diabetes-experts, zoals Hanno Pijl van de Universiteit Leiden, adviseren dat je zuinig moet zijn met het eten van koolhydraten, omdat die een snelle stijging van de bloedglucosespiegel geven.

Energie
Anders eten (voorbeeldmenu), meer bewegen en beter ontspannen geven een positief gevolg: de wollen deken verdwijnt. Je gaat helder denken, krijgt levenslust, nieuwe energie en valt af. Het HDL-cholesterol (de goede) stijgt, de taille-omvang en BMI verbeteren. Je wordt een ander mens. Dat leidt tot het ervaren van meer geluk. Als de bloedsuikerwaarden normaliseren, kun je minderen en vaak zelfs stoppen met het innemen van bloedsuikerverlagende medicijnen en kort- en langwerkende insuline.

Circa 70% van de deelnemers heeft baat bij deze aanpak, zo blijkt uit onderzoek van Radboudumc. Met verandering van de leefstijl verbeter je dus zowel je glucosespiegel als je gewicht, bloeddruk en bloedvetten. Verandering van leefstijl leidt dus tot herstel en het keren van diabetes.

Hoe doe je dat?                                                                                                       Terug

bottom of page