top of page

'Herstelcirkel heeft patiënten met chronische angst- en depressieklachten geactiveerd op fysiek en sociaal gebied. Tevens is hun mentale welzijn verbeterd. De groepssetting met lotgenoten en het proces van herwinnen van eigen regie onder begeleiding van leefkrachcoaches waren daarbij belangrijk.'

 

Dat is de hoofdconclusie van het onderzoek van Radboudumc naar de effecten van de groepsgerichte aanpak voor mensen met chronische angst- en depressieklachten.

 

De deelnemers aan Herstelcirkel Psychische Kracht ervaren na een jaar meer grip op het leven, meer betekenis en minder eenzaamheid. Daarnaast bleken klachten van stress en angst na deelname te zijn afgenomen.

Herstelcirkel Psychische Kracht is een proef die startte in september 2019 en een jaar duurde (de deelnemers gaan nog zes maanden samen door). Elf deelnemers uit Nijmegen Lent en Oosterhout werkten gericht aan zelfvertrouwen en leefstijlvaardigheden, onder begeleiding van Leefkrachtcoaches. Ondanks de beperkingen als gevolg van COVID-19 wist de groep deze resultaten te behalen. Lees hier het onderzoeksrapport.

 

Hoofdonderzoeker en huisarts dr. Tim Olde Hartman: ‘Het effect van deze lokale groepsgerichte aanpak is groter dan we verwacht hadden. Door de sociale en lichamelijke activiteiten (als wandelen, samen eten, schilderen, mindfulness) verbetert de eigenwaarde van de deelnemers en de mentale weerbaarheid.’

Herstelcirkel Psychische Kracht is een project van de gemeente Nijmegen, zorggroep STIELO, zorgverzekeraar Menzis en Stichting Herstelcirkel in de wijk.

bottom of page